HÍREK/ÚJDONSÁGOK


A köpeci szil második helyen végzett az Európa Év Fája versenyen
A 2012-ben megszervezett Európa Év Fája verseny nyertese a felsőmocsoládi (Magyarország) hárs. A nyertes hárs 11.158 szavazatot kapott, ezt köve...
Szavazzon az Európa Év Fájára
2012. február 1 - 29 között lehet szavazni az Európai Év Fája nemzetközi verseny döntőjébe jutott fáira. Kérjük látogasson el a www.treeofthey...
A 2011-es Év Fája Romániában a köpeci szil
2011. október 31-én lezárult a szavazási időszak az Év Fája Romániában verseny keretében. A leadott szavazatok érvényesítése után az első helyen...
European Tree of the Year
 
MÉDIATÁR
Sajtómegjelenések   /   Fotók   /   Audio   /   Videók
Év Fája Európában - díjátadás

Az elmúlt héten, május 25-én került sor Brüsszelben, az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) székhelyén az Év Fája Európában verseny díjazására.

Mint köztudott a hazai megmérettetést követően, az európai mezőnyben is becsületesen helyt állt a csíkszentléleki hárs hisz a maga 23.298 szavazatával maga mögé utasította a Gármeni platánfát (Bulgária) - 18.374 szavazat, Letenyei platánt (Magyarország) - 8.836 szavazat, Dubinné tölgyfáját (Szlovákia) - 3.403 szavazat, valamint Hrom tölgyfáját (Csehország) - 2.312 szavazat.

A közel ötven, rangos meghívott jelenlétében zajló díjazás kiváló alkalom volt arra, hogy megismerjük a személyeket a „fák mögött", elbeszélgetni a program során szerzett tapasztalatokról, élményekről. A program rövid összefoglalását követően Ladislav Miko (Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának igazgatója), valamint Milena Vicenová (Csehország uniós nagykövete) átadta az emléklapokat az első három helyen végzett fákat benevező személyeknek, szervezeteknek. Az egyesületünk átvehette az Európai Év Fájának szóló vándordíjat is, melyet egy népszerű cseh művész, Martin Patřičný tervezett.

Az alkotás egy fát mintáz meg, melyen 11 fagömb található. Csehországban immár 11 alkalommal került sor a hazai Év Fája megmérettetésre, a vándordíjon található gömbök pedig az eddig nyertes fákat szimbolizálják, ugyanolyan fafajból készültek mint egy-egy adott év nyertese.

Az emléklapok másolatai, valamint a vándordíj hamarosan a csíkszentléleki polgármesteri hivatalhoz kerül, ahol minden bizonnyal az érdeklődők meg is tekinthetik.

Így utólag visszatekintve az Év Fája Romániában és Európában versenyre úgy gondolom, hogy mindenképp érdemes volt részt venni benne, és arra biztatunk mindenkit, hogy majd ha megjelenik az újabb kiírás, ne sajnálják az időt, nézzenek szét a vidékükön és nevezzék be a számukra legkedvesebb fát a megmérettetésbe. Ez a verseny is bebizonyította, hogy milyen egyszerű lépésekkel el lehet érni, hogy egy kis régió természeti értékét megismerje az ország, tudjon róla a nagyvilág. De legalább ekkora siker volt az is, hogy több ezer ember felsorakozott a hárs mögé, drukkolt, tett érte, hogy ő kerüljön a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, ez pedig a mai, sokszor furcsa világunkban nem kis eredmény.

Csonta László

http://www.zoldportal.ro/#hu/dd/ev-faja-europaban--dijatadas.html

 
szervező
mediatámogató
Think outside